Vežbe za sve uzraste

Trendovi fizičke aktivnosti dolaze i smenjuju se, ali kad se radi o vežbama koje mogu da praktikuju sve generacije, od najmlađih do najstarijih, ovih 10 klasičnih načina vežbanja nadmašuju sve pomodne novotarije.

Hodanje. U ovome se svi slažu: nema ništa bolje od šetnje. Ta aktivnost je svrsishodna (hodate da biste negde stigli), može se raditi uvek (nije potreban stadion ni dvorana) i pogodna za sve uzraste i sva zdravstvena stanja. Redovna šetnja smanjuje rizik od prerane smrti, kao i oboljenja poput povišenog pritiska i depresije. Šetnja lepim predelom i te kako popravlja raspoloženje.

Trčanje. Ako nemate neki ozbiljniji zdravstveni poremećaj, iz hodanja pređite u trčanje. Ta aktivnost jača noge, održava kolena i kukove zdravim, doprinosi zdravlju srca i podstiče telo da sagoreva više kalorija čak i u mirovanju. Iako možda sa godinama moramo da usporimo tempo, trčanje će održati naše telo aktivnim, u dobroj formi i doneti nam velike dobrobiti.

Čučnjevi. Ako vam od nekoliko čučnjeva počnu da drhte mišići na nogama, to znači da treba da ih redovno pomalo radite. Čučnjevi doprinose da se preduprede povrede krsta, kuka, kolena i članaka; doprinose elastičnosti tela i osećaju za ravnotežu; poboljšavaju komunikaciju između mozga i mišića. Čak doprinose i boljem radu creva, zato što poboljšavaju distribuciju tečnosti i hranljivim materija do svih tkiva, organa i žlezda donjeg dela tela.

Tursko podizanje. Niste čuli za ovu vežbu? Sastoji se u tome da, držeći bučicu u jednoj ruci iznad glave, ustanete iz ležećeg u stojeći položaj, i ponovo se vratite u prvobitni. Čak i ako vežbu možete da uradite samo delimično, to ipak može da vam poveća snagu i poboljša koordinaciju i ravnotežu. Umesto opisa vežbe, pogledajte sliku na kojoj je lepo prikazana…

Plivanje. Plivanje je savršena vežbanje za sve uzraste. Ne samo da je sjajan kardio-trening, već kretanje kroz vodu stvara otpor koji jača mišiće štiteći istovremeno zglobove.

Sklekovi. Možda vam izgleda da sklekovi jačaju samo mišiće ruku, ali ne. To je vežba za celo telo koja radi na trupu, nogama i mišiće središnjeg dela tela.

“Daska”. Ovo je statička vežba snage, koja poboljšava ravnotežu i položaj, jača donji deo tela i doprinosi da se smanji bol usled lumbaga. Evo kako se radi: postavite se u položaj za sklekove. Sad savijte laktove pod pravim uglom tako da vam laktovi ostani direktno ispod ramena, a težina tela vam se oslanja na podlaktice. Telo treba da je u pravoj liniji od glave do pete. Zadržite ovaj položaj koliko možete. Trebalo bi vam cilj bude da možete da tako izdržite dva minuta (u početku većina može da izdrži najviše 30 sekundi:).

Zgibovi. Sigurno se sećate ove vežbe iz škole. Odlično je ako u kući imate neku šipku na koju možete da se podignete, inače morate izaći u park gde postoje sprave za vežbanje. Ova vežba jača trup, ruke, trbušne mišiće, pelvis, šake i podlaktice.

Istezanje. Ovo su lagane vežbe, koje zahtevaju samo elastičnost. Sigurno se sećate nekih iz škole. Ipak, upozorenje: pri istezanju ništa ne radite na silu. Nijedan pokret ne bi trebalo ni da dođe do granice neprijatnosti, a pogotovo ne do granice bola.

Zdrava ishrana. Iako jelo nije baš vežba, zdrava ishrana je neophodna dopuna vežbanju, pa možete i to shvatiti kao jednu od vežbi. Uravnotežena ishrana umerenim obrocima koji uključuju voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masti i kvalitetne proteine doprinosi telesnoj sposobnosti i boljem zdravlju.

Preuzeto: Zdravahrana.com