Zašto previše informacija štetno deluje na decu?

“Neki roditelji i predavači veruju da je dete poput velikog kontejnera koji treba da se napuni što većim brojem informacija i to veoma brzo. Ova zabluda utiče na briljantne mlade umove,” izjavio je dr Vilson sa Instituta za napredno učenje.

Preopterećenost dece podacima može dovesti do prekomerne stimulacije nekih delova dečijeg mozga što utiče na njihovu celokupnu funkciju. 

Veliki deo problema preopterećenosti informacijama povezan je sa socijalnim medijima koji plasiraju svakave vesti koje su lako dostupne deci, a možda i nisu baš primerene njihovim godinama. 

Drugi deo problema su i sami roditelji koji žele najbolje za svoju decu, a pod time podrazumevaju da treba da budu što obrazovanija i informisanija, pa samim tim ih opterećuju i pritiskaju velikim brojem informacija. 

U skladu sa godinama, deca sama moraju da postanu svesna svojih odgovornosti i moraju da razumeju emocionalne i neurološke promene koje im godine i situacije donose.

Ipak, sve treba da ide svojim tokom i u skladu sa uzrastom i ne treba mlade osobe opterećivati velikim brojem informacija, već oni sami treba da usvajaju onoliko podataka koliko im je neophodno.

Preuzeto: Yumama.com