Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zdrave masti

Masti sadrže puno više kalorija po gramu od ugljenih hidrata i proteina. Zbog toga, masti, nisu poželjne u dijetama. Poslednja istraživanja su pokazala da dijete koje isključuju mast u upotrebi mogu doneti više štete nego koristi.Nedostatak masti u telu može prouzrokovati nedostatak vitamina A, D, E i K. Ovi vitamini su zaduženi za produkciju hormona u organizmu. Može se desiti da ako smanjite unos masti povećate unos šećera i prerađevina. U vaš plan ishrane stavite oko 30% zdravih masti. Trans masti izbegavajte.

Na primer, umesto raznih nezdravih namaza u vaš sendvič umesto majoneze ili putera stavite avokado namaz. Ovo voće ima kremastu teksturu i samim tim će učiniti vaš sendvič ukusnijim i zdravijim.

Masti koje dolaze iz maslinovog ulja, jogurta, ribe, feta sira ili orašastih plodova smanjuju rizik od nastanka osteoporoze, jačaju kosti i zboh toga ih treba uvrstiti na jelovnik.

Ribe koje su masnije, poput lososa, tunjevine i sardine, su bogate omega 3 masnim kiselinama. Stručnjaci kažu da poboljšava pamćenje, i mozak održavaju zdravijim i vitalnim, čuvajući nervni sistem.

Industrijska prerada može da učini masti nezdravim, pa bi bilo poželjno da čitate etikete na proizvodima. One proizvode, čije sastojke ne možete ni da pročitate…nemojte ni kupovati.

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: