10 saveta za bezbedni početak uvođenja nemlečne ishrane

Beba lepo raste i napreduje, vreme je za uvođenje nemlečne hrane. Brojne su dileme i pitanja, a evo 6 saveta za uspešan početak.

1. Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Tu nema dileme!

Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti istinsku zamenu! Odavno je jasno da je za “neposredno” zdravlje bebe mamino najbolje, ali se sve više saznaje da majčino mleko ima i udaljene povoljne efektne na zdralje budućeg starijeg deteta i odraslog čoveka. Na primer, dojene bebe ređe oboljevaju infekcija disajnih organa, a u kasnijem dobu ređe dobijaju dijabetes (šećernu bolesti).

2. Prvih šest meseci je rezervisano za dojenje

Ako beba samo sisa (a to je najbolje) onda je mamino “zakon” u prvih pola godine bebinog života! To su potvrdila brojna ozbiljne medicinska istraživanja, pa je “ekskluzivno” dojenje u prvih šest meseci zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije i većine pedijatrijskih udruženja širom sveta. Bojazan da će beba zakasniti sa upoznavanjem novih ukusa je neutemeljena i potpuno pogrešna!

3. Svaka beba je “priča za sebe”

Bebe reaguju fenomenalno na majčino mleko, ali je reakcija na nemlečnu hranu individualna! Svake beba jeste “priča za sebe” zato se sva pravila uvođenja nemlečnih namirnica moraju prihvatiti uslovno! Jedna beba brzo zavoli pirinač, a drugoj više prija kašica na bazi kukuruznog brašna. Neke bebe su probirači, a neke skoro sve rado jedu. Ima beba kojima teško pada odvajanje od mleka, a neke jedva čekaju nemlečne obroke. Praćenje rakcije bebe je najvažniji vodič za širenje spektra nemlečnih namirnica.

4. Nema žurbe kad se uvodi nemlečna hrana

Ceo život je pred bebom, pa je vremena na za uvođenje nemlečne hrane na pretek! Budite strpljivi, pa ako beba okreće glavu i neće nešto da proba, sačekajte malo pa probajte opet. Ako ni tad naće, ostavite ovo i sutradan probajte opet isto, a ako opet odbija barem nekoliko nedelja ne pokušavajte sa ovom “mrskom” namirnicom. Probajte nešto drugo. Jeste ponekad dosadno, ali je strpljenje neophodno kad se bebi daju nemlečni obroci.

5. Šta se ne sme davati bebi u prvoj godini

Jagodičasto (i bobičasto) voće, belance i med (i proizvodi od na bazi meda) ne treba davati do prvog rođendana.

6. Kako prepoznati da nešto od namirnica ne prija bebi

Nekada je to veoma lako: beba se ospe oko usta (vidi se crvenilo oko usana) već u prvih dan-dva od uvođenja nove namirnice. Ako se produži davanje, osip se može proširiti. Ima u blažih reakcija – dete se unervozi, a pojave se gasovi (grčevi), pa ovo može promaći. Ipak, kad se nastavi sa “inkriminisaniom” nemlečnom namirnicom tegobe se pojačaju pa se može naslutiti šta bebi smeta! Ponekad se desi i proliv, retko i povraćanje, ali to je prilično snažna reakcija koja se ne viđa često.

 

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs