Aditivi u hrani koje bi deca trebala izbegavati

Činjenica je i da su neki aditivi lošiji u odnosu na druge, kao i da postoje oni, koje zbog štetnog dejstva na zdravlje, treba u potpunosti izbegavati.

Pet prehrambenih aditiva koje bi trebalo izbaciti iz ishrane ili uzimati u manjoj meri su:

1. Veštački zaslađivači

Aspartam (E951) se nalazi u svim proizvodima označenim sa “dijet” (diet) i “bez šećera” (sugar-free), odnosno, u gaziranim sokovima bez šećera, želeu i želatinu, žvakaćim gumama bez šećera, pecivima, cerealijama, bombonama za osvežavanje daha, pudingu, sokovima za decu, ledenom čaju, vitaminskim gumenim bombonama i zubnoj pasti.

2. Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS)

U Americi gotovo da nema prehrambenog proizvoda bez visoko fruktoznog kukuruznog sirupa. Dodaje se hlebu, slatkišima, jogurtima sa ukusima, kandiranom voću, cerealijama.

3. Monosodijum glutamat (MSG / E621)

Kao pojačivač ukusa, monosodijum glutamat se dodaje supama, dresinzima za salate, čipsu, smrznutoj hrani, ali i mogim restoranskim specijalitetima i gotovim obrocima.

4. Trans-masti

Kako bi se produžio rok trajanja, u namirnice se često dodaju trans-masti koje spadaju među prilično opasne supstance u ishrani. Često ih sadrže margarini, proizvodi prženi u dubokom biljnom ulju, čipsevi i druge grickalice, peciva.

5. Veštačke boje

Studije su pokazale da veštačke boje koje se nalaze u gaziranim i voćnim sokovima, slatkišima i cerealijama mogu uticati nainteligenciju i dovesti do problema u ponašanju kod dece, ali i ugroziti zdravlje čoveka. Među njima su najštetnije, plava #1 i plava #2 (E133 ), crvena #3 (kao i tečna crvena boja #40) (E124) i žuta #6 (E110) i žuti tartrazin (E102).

Kao posledica čestog konzumiranja pomenutih aditiva mogu se razviti gojaznost, dijabetes, depresija i mnoga druga hronična oboljenja, kao problemi sa pamćenjem, umor, glavobolja. Zato…

Preuzeto: Yumama.com