fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Crkva Vavedenja presvete Bogorodice – ikonostas Jakova Orfelina na ponos svim Staparcima

Stapar - crkva

U Staparu, naseljenom mestu na teritoriji Grada Sombora, još 1776. godine podignuta je pravoslavna crkva. Današnji izgled poprimila je oko 1790. godine. Posvećena je Vavedenju presvete Bogorodice i nalazi se na mestu nekadašnjeg hrama koji je podignut 1753. godine od pruća i blata.

Ikonostas za ovu velelepnu crkvu izradio je Jakov Orfelin, „cezaro-kraljevski akademski maler (moler)“ i čuveni srpski slikar s kraja XVIII veka. Za ovaj posao, Orfelin je plaćen 3000 forinti, od čega je trećinu dala crkva, a ostatak je poklonilo ondašnje rukovodstvo opštine. Ovaj ikonostas predstavlja najdragoceniju umetničku vrednost u Staparu i služi na ponos svim meštanima, ali i svim Somborcima. Sastoji se od preko 40 ikona i medaljona, izrađenih u baroknom stilu. U tom poslu pridružio mu se i Novosađanin Pavle Čortanović, koji je uradio deo unutrašnjosti crkve i dodao mermerne ukrase i neke od fresaka.

Prilikom obnove i reparacije ikona, za taj posao zadužen je Ljudevit Štajner, ondašnji dekorater iz Sombora.

Zgrada ove crkve rađena je kao građevina jednobrojne osnove, sa poligonalnom oltarskom apsidom, posebno naglašenim prostorima za pevanje i ima polukružni svod. Sa zapadne strane fasade stoji veoma visok barokni zvonik.

Ovo zdanje predstavlja nepokretno kulturno dobro i tretira se kao spomenik kulture od velikog značaja.

Tagovi:
Pročitajte još: