Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vek i po prestižne somborske škole

Ginnazija Veljko Petrović

Na srpskom i mađarskom jeziku, davne 1872. godine, u Somboru je sa radom počela Državna gimnazija. Prve školske 1872/73. godine, pohađalo ju je samo 86 učenika, u četiri niža odeljenja, dok je svih osam razreda, Gimnazija imala već u školskoj 1876/77. godini.

Tokom Prvog svetskog rata, Gimnazija je svoju zgradu morala ustupiti za ratnu bolnicu, te je školsku delatnost obavljala u dve smene. Srbi su 1918. godine uputili apel Ministarstvu prosvete u Beogradu za osnivanje Državne gimnazije na srpsko-hrvatskom jeziku, a samo godinu dana kasnije odgovor Ministarstva bio je pozitivan.

Omladinske organizacije koje su delovale pred Drugi svetski rat uticale su na to da gimnazijalci i drugi srednjoškolci uzmu učešće u ratu i brane svoju državu od fašističkog okupatora. Prema zvaničnim podacima, 47 učenika tadašnje Gimnazije izgubilo je život za konačno oslobođenje otadžbine.

Ubrzo posle oslobođenja, Gimnazija je nastavila sa svojim nastavnim planom propisanim od Prosvetnog odeljenja Vojne uprave za Bačku, Banat i Branju, bez obaveznog nastavnog predmeta, veronauke. Na predlog Saveta Gimnazije i odlukom Skupštine opštine Sombor od 28. decembra 1967. godine, Gimnazija je dobila ime Veljko Petrović.

Tokom reforme obrazovanja, osnivaju se dva smera srednjoškolskog obrazovanja: društveno-jezički i prirodno-matematički. 1971. godine, Gimnazija će steći najpovoljnije uslove za celokupni obrazovno-vaspitni rad.

Usled političkih faktora u državi, 1974. godine sprovedena je reforma srednjeg obrazovanja, te je nakon 106 godina, odnosno 1978. godine, sa radom prestala somborska gimnazija.

U svoje zdanje, u Dositejevoj ulici, u školskoj 1990/91. godini, obnovljena je Gimnazija „Veljko Petrović“.

Gimnaziju su završili: poznati akademik i slikar Milan Konjović, dr istorijskih nauka Sima Ćirković, književnik Mladen Leskovac, vladika Irinej Bulović i drugi.

U Predsedništvu Srbije, 2016. godine, somborskoj Gimnaziji uručena je prestižna „Vukova nagrada“, koja je široj javnosti poznata po inovacijama i kreativnim nastavnim planovima.

Svojih 150 godina rada, Gimnazija „Veljko Petrović“ proslaviće u petak, 4. novembra, u Narodnom pozorištu u Somboru.

Tagovi:
Pročitajte još: