Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kip Bogorodice amajlija meštana

Crkva Bački Monoštor

Rimokatolička crkva Svetih Petra i Pavla, koja se nalazi u centru Bačkog Monoštora, podignuta je 1752. godine, na mestu starijeg drvenog hrama, a svoj konačan izgled dobila je proširivanjem, prilikom obnove 1806. godine.

Izgrađena je u baroknom stilu, koncipirana kao trobrodna bazilika, monumentalnih dimenzija, sa srednjim brodom višim i širim u odnosu na bočne. Nad zapadnom fasadom uzdiže se visok zvonik, učvršćen masivnim zidom sa ukrasima spiralnog oblika. Izuzev dekorativnosti pročelja, crkva je bez fasadnog ukrasa. Unutrašnji prostor je podeljen masovnim stubovima, dok se iznad bočnih brodova nalaze galerije.

Većina pokretnog materijala, koja obuhvata radove nepoznatih autora, pripada kraju XVIII ili početku XIX veka, a svojim slikarskim kvalitetima izdvaja se kompozicija zaštitnicima hrama, po kojima i nosi naziv. Ona se nalazi na glavnom oltaru i pretpostavlja se da je nastala sredinom XVIII veka. Na bočnom oltaru, smeštena je predstava Svetog Martina biskupa, na koju je svoj potpis stavio Ilija Lončarević, 1812. godine.

U crkvi se nalazi i kip Bogorodice, koji je od posebne vrednosti za meštane Bačkog Monoštora. Naime, oni su se oko njega, u jesen 1944. godine skupili moleći se da selo ne bude sravnjeno sa zemljom, kako bi se izbegle ulične borbe u vreme Batinske bitke.

Crkva Svetih Petra i Pavla proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaj, te podleže merama zaštite sa ciljem očuvanja izgleda spoljašnje i unutrašnje arhitekture, kao i pokretnih dobara koja se nalaze u samoj Crkvi.

Tagovi:
Pročitajte još: