Deca i sport

Sport kod dece ima višestruku ulogu što se tiče rasta i razvoja deteta. Kod njega se razvija dobra kondicija, bolja fizička spremnost, bolja socijalizacija, imaju smisla za timski rad, nauče se disciplini. Deca pre odabira sporta, bi trebali da probaju više sportova i tako se odluče za onaj koji njima najviše odgovora i koji sport najviše vole. Tako će deca biti zadovoljna, ispunjena i srećna. Pronalaženje sporta treba da bude izazov za decu, a ne za roditelje.
download
Decu treba od malih nogu privikavati na sport. Dok su mali, deca tako stvaraju navike. Najbolje da bude bez forsiranja roditelja i nametanjem njihovih “neostvarenih” želja. Deca će sami odlučiti kada su spremni za treninge, zavisno od njihovih motoričkih sposobnosti ili želje i volje za sportom. Najkasnije deca treba da krenu sa nekim vidom treniranja, tj.sporta je sa polaskom u školu (oko sedme godine života). Tada deca već sami mogu da odluče kojim sportom se žele baviti, ili čak istraživati. Najbitnije je da krenu sa nekim vidom treniranja.

 

Za početak, za malu decu bi bilo najbolje da krenu neku vrstu timskog sporta. Onda mala deca uz drušvo i vršnjake stvaraju navike i određene veštine. Bitno je da deca imaju želju, a kasnije i naviku za sportom. Tako će oni biti srećniji i zdraviji.
Piše: Vanja