fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Dva saveta koji garantuju put do vitkosti

Da biste mršavili postepeno i zdravo važan je način na koji unosite proteine kao i obojene, sveže namirnice.

Proteini su ključni za dobro zdravlje vašeg organizma. Oni su gradivni element naših mišića ali u isto vreme sprečavaju preterani gubitak telesne mase. Ljudi koji se bave trčanjem  moraju da unose dovoljnu količinu proteina (oko gram proteina na kilogram mase).

Proteini imaju važnu ulogu i u procesu mršavljenja. Organizmu je potrebno više vremena da ih svari, tako da ćete se osećate duže siti. Pored toga proteini regulišu i nivo šećera u krvi pa  nećete naglo ogladneti i imati potrebu da se prejedete.

fit

Naravno pored toga koliko proteina uzimate na dan, bitno je i u kom periodu dana to radite. Neke studije zagovaraju teoriju da je bolje unositi proteine po malo kroz svaki obrok. Drugi pak tvrde da proteine treba unositi minimalno u toku dana da biste ih jeli uveče, kako bi vam se gradili mišići u toku noći.

Iako će većina reći da je ovo znala, koliko nas se zaista pridržava ovog pravila? Svaki obrok bi trebao da bude raznobojan u smislu da sadrži različito voće i povrće. Ove namirnice imaju mali broj kalorija ali su pune minerala i vitamina koji su bitni za zdravlje našeg organizma. Trudite se da na svom tanjiru uvek imate što raznovrsnije boje.

Napominjemo da je zaista dobro samo sveže voće i povrće, sve što je smrzavano ili obrađivano na neki drugi način nije dovoljno kvalitetno.

Preuzeto: Zena.blic.rs

Tagovi:
Pročitajte još: