fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kolostrum, superhrana za bebe: Žućkasta tečnost ključna u prvim danima života, a evo zašto je zovu “prirodna vakcina”

Tečnost

Kolostrum je prvo mleko koje se proizvodi na samom početku dojenja i najvažnije je za bebu u prvim danima života.To je je lepljiva, bela ili žućkasta tečnost koju telo počinje da proizvodi za vreme trudnoće. Ovo je ujedno prva i najsavršenija hrana za vašu bebu jer je obogaćen proteinima, antitelima, mineralima i vitaminima.

Iako traje samo nekoliko dana i nastaje u jako malim količinama, verovali ili ne, ta “zlatna tečnost” je sve što je vašoj bebi potrebno, a blagodeti su najvidljivije u prvoj godini života jer je razvoj tada najintezivniji.

Najznačajnije prednosti kolostruma

Kolostrum je po svom sastavu veoma sličan plodovoj vodi, što olakšava bebi adaptaciju na spoljni svet i navikakavnje na novi način hranjenja. Nakon porođaja njegov sastav ostaje nepromenjen narednih 30 sati.

Za izrazito žutu boju kolostruma zaslužni su prirodni pigmenti masnoća, karotenoidi, kao i vitamin A. Osim što igra izuzetno važnu ulogu kod sprečavanja razvoja poremećaja u funkcionisanju vida, vitamin A je veoma značajan i za održavanje zdravlja kože i pravilan rad imunog sistema. Kako se bebe obično rađaju sa veoma niskim rezervama vitamina A, kolostrum im pomaže da nadoknade deficit.

Kolostrum je bogat i mineralima:

Magnezijum – daje podršku funkcionisanju srca i pravilnom razvoju kostiju.
Bakar – daje doprinos izgradnji imunog sistema.
Cink – osim veoma velikog značaja za imuni sistem, doprinosi razvoju mozga. Zanimljivo je da cinka u kolostrumu ima 4 puta više nego u zrelom mleku, upravo zbog ubrzanog razvoja mozga koji se u periodu posle rođenja odvija.

Prvo mleko značajno je za bebu zbog toga što:

sadrži antitela koja štite novorođenče od infekcija
važna je podrška u jačanju imunog sistema
ima funkciju laksativa koji osim što deluje na pražnjenje creva, utiče i na izbacivanje bilirubina, a time na smanjenje rizika od
pojave žutice.
pomaže bebi kod izbacivanja prve stolice
sadrži vitamin A koji utiče na vid, kožu
sadrži minerale poput magnezijuma koji je podrška radu srca, jačanju kostiju
potpomaže rast i razvoj bebe
posebnu ulogu ima u prvoj godini života, kada je neophodna podrška razvoju koji je u tih 12 meseci izuzetno intenzivan, a promene najočiglednije.

Tagovi:
Pročitajte još: