fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Korisne biljke za porodilje: Čajevi koji umiruju i podstiču laktaciju

U mnogim delovima sveta, čak i kada su im dostupni moderni lekovi, žene često koriste biljne preparate. 

Koje biljke mogu da budu korisne u periodu posle porođaja?

– Porođaj je najlepši trenutak u životu svake žene. Međutim, nakon njega nastaju brojne promene u organizmu porodilje – kako emocionalne, tako i fizičke. Preko 400 biljaka predstavlja sigurno rešenje za veliki broj problema koji mogu da se jave nakon porođaja i u periodu dojenja. Nažalost, moderna nauka nije mnogo napredovala u sagledavanju njihovih mehanizama dejstava. Naime, svega deset odsto tih biljaka je naučno ispitano i potvrđena njihova efikasnost. Zato najveći broj podataka potiče iz tradicionalne upotrebe ovih biljaka kroz istoriju.

Kako biljke mogu da pomognu porodiljama da se prilagode promenama?

– Porođaj je veoma naporan događaj za organizam žene, jer on tada troši veliku količinu energije. Ako se tome doda i gubitak krvi, kao i smanjen unos hrane, sasvim je razumljivo da se majka nakon porođaja oseća iscrpljeno.

Da bi se sprečila iscrpljenost i ojačao organizam, preporučuje se konzumiranje čajeva spravljenih od listova maline (Rubus idaeus), koja se zbog svog bogatog sastava preporučuje u svim fazama trudnoće i porođaja, i u periodu dojenja. Biljka je bogata vitaminima C i E, kao i visokim sadržajem kalcijuma i magnezijuma, a visok sadržaj gvožđa u plodovima i listu maline pomaže u prevenciji anemije. Nakon porođaja, ublažava krvarenje, pomaže materici da povrati tonus i obogaćuje i povećava nivo mleka kod dojilje.

Savet za lak san i smanjenje napetosti
Da biste obezbedili lak san i smanjili napetost, aromaterapija preporučuje korišćenje esencijalnih ulja citrusa i sandalovog drveta u kupkama ili uljima za masažu
može da izazove osećaj postporođajne depresije kod porodilje. Ona postaje razdražljiva, zabrinuta i plačljiva bez nekog značajnog razloga. Biljke koje imaju umirujući efekat obično sadrže esencijalna ulja, sastojke koji dilatiraju (šire) krvne sudove, relaksiraju mišiće i obezbeđuju miran san. Od značaja su: origano (Origanum vulgare) – biljka koja je često korišćena u oblogama, lavanda (Lavandula angustifolia Mill.) – koja se dodaje kupkama za relaksaciju ili se aplikuje (nanosi) lokalno, protiv bolova, kao i mirođija (Anethum graveolens) – koja se veoma uspešno koristi kao sedativ.

Koje biljke podstiču laktaciju?

– Majčino mleko se i dalje smatra nutritivno najboljom hranom za odojče. Međutim, studije su pokazale da se preko petnaest odsto žena susreće sa problemom nedovoljne produkcije mleka. Nedostatak mleka se javlja usled neadekvatne ishrane majke, stresa, ili nemogućnosti bebe da pravilno sisa. Nema sumnje da je ovaj problem upravo bio razlog zbog koga su “identifikovane” lekovite biljke koje mogu da pomognu u podsticanju laktacije. One su stekle takvu reputaciju kroz vekove, korišćenjem širom sveta. Jedna studija iz 2000. godine je pokazala da grčka detelina (Trigonella foenum graecum) sadrži veoma aktivne supstance – prekursore hormona, koji značajno deluju na povećanje produkcije mleka kod ispitivanih dojilja.

Ostale biljke za podsticanje laktacije i povećanje nivoa mleka su kopriva (Urtica dioica i Urtica urens – Mala kopriva), koja može da se aplikuje lokalno ili, pak, konzumira u vidu čajeva. U Evropi se veoma često koristi ždraljevina (Galega officinalis), usled  svoje sposobnosti da stimuliše protok mleka kod dojilja. Takođe, stručnjaci preporučuju i konzumiranje čajeva ili tečnih tinktura sledećih biljaka: blaženi čkalj (Cnicus benedictus), anis (Pimpinella anisum), komorač (Foeniculum vulgare), list maline (Rubus idaeus) i biljke alfalfa (Medicago sativa). Komorač veoma povoljno deluje i u slučaju grčeva kod beba.

Ako se jave problemi sa grudima prilikom dojenja…?

– Dojke postaju nabrekle i otečene kada je u njima nagli priliv mleka, a ne postoji adekvatno pražnjenje. One tada postaju osetljive i tvrde. Nabreklost grudi može da se javi i ukoliko su mlečni kanali zapušeni. U takvim slučajevima, stručnjaci najčešće preporučuju stavljanje toplih obloga od lekovitog bilja, koje ima antiinflamatorno (antiupalno) dejstvo i smanjuje otečenost – kao što je: kamilica (Matricaria chamomilla), neven (Calendula officinalis), lavanda (Lavandula angustifolia Mill.), gavez (Symphytum officinale). Za povećanje limfne cirkulacije se koriste: hajdučka trava (Achillea millefolium), prilip (Galium aparine) i čičak (Arctium lappa). Za drenažu i ublažavanje infekcije su odlični: glatki brest (Ulmus fulva) i koren belog sleza (Althaea officinalis). List divizme (Verbascum densiflorum) smanjuje bol.

Kako i kada koristiti ove biljke?

Ove biljke treba potopiti u kipuću vodu: dovoljno je 10-15 minuta. Kada se dovoljno ohlade, umotati ih u pamučnu tkaninu, da se napravi obloga. Staviti oblogu na grudi, do ispod pazuha, i držati je dok se potpuno ne ohladi. To treba ponavljati nekoliko puta u toku dana. Ukoliko postoji infekcija, koristiti čistu tkaninu za svaku narednu oblogu. 

Kako zaustaviti mleko?
– Nakon što majka odluči da prestane da doji svoju bebu, često se dešava da ne može da zaustavi mleko. U tom slučaju, preporučuje se čaj ili preparat na bazi žalfije (Salvia officinalis), biljke koja je često upotrebljavana kao regulator laktacije.

Mastitis je nabreklost grudi praćena infekcijom, visokom temperaturom i simptomima sličnim gripu. Grudi su veoma bolne i tvrde, a mogu da budu praćene i crvenilom. Pored neophodnog odmora i izmlazanja, stručnjaci preporučuju i stavljanje toplih biljnih obloga i konzumiranje čajeva, spravljenih od hajdučke trave (Achillea millefolium) i zove (Sambucus nigra). Takođe, preporučuju konzumiranje preparata na bazi ehinacee (Echinacea purpurea) zajedno sa vitaminom C. Međutim, pored obloga, neophodno je potražiti i medicinsku pomoć.

Bradavice mogu da budu crvene, bolne i ispucale. To je najčešće posledica nepravilnog položaja odojčeta pri podoju. Zato je, pre svega, neophodno naći ugodan položaj za dojenje. Na bradavice se nanosi melem koji sadrži neke od sledećih biljaka: ulje masline (Olea europaea), neven (Calendula officinalis), kamilicu (Matricaria chamomilla) ili beli slez (Althaea officinalis). Ovi melemi ne moraju da se spiraju pre podoja.

Nanose se i preparati koji sadrže aloa veru (Aloe vera barbadensis Mill.), med ili hajdučku travu (Achillea millefolium) – uz napomenu stručnjaka da obavezno moraju da se speru pre podoja.

Takođe, na bradavice mogu da se stave i tople kesice crnog čaja, koji sadrži tanine (supstance visoke biološke vrednosti).

Koje još biljke se preporučuju nakon porođaja?

Pravovremenom i adekvatnom upotrebom preparata na bazi lekovitog bilja, moguće je prevenirati ili ublažiti veliki broj neprijatnosti koje prate period nakon porođaja. Međutim, važno je znati da, ukoliko dođe do nekog od ovih problema, uvek je potrebno konsultovati se sa svojim lekarom.

Kopriva (Urtica dioica) je još jedna od biljaka bogata hranljivim sastojcima. Sadrži sve vitamine i minerale neophodne za ljudski rast i razvoj, pa se preporučuje u svim fazama trudnoće i porođaja, i u periodu dojenja. U listu koprive je visok nivo gvožđa i kalcijuma, kao i folne kiseline – neophodnog sastojka tokom trudnoće. Ova biljka jača bubrege i sprečava zadržavanje tečnosti. Takođe, jača vene i može da pomogne u sprečavanju nastanka varikoznih vena i hemoroida. Nakon porođaja, kopriva sprečava krvavljenje (hemoragiju), grčeve nogu i mišićne spazme, jača nervni sistem i stabilizuje nivoe hormona u organizmu, a hranljivim sastavom utiče na obogaćenje i povećanje nivoa mleka kod dojilje. U svakodnevnoj ishrani, može da se konzumira sveža, ili da se spravi čaj od njenih listova.  

Matičnjak (Melissa officinalis) je izvanredno sredstvo protiv nervne napetosti i promena raspoloženja, koje mogu da se jave kod žena nakon porođaja. Čaj od matičnjaka relaksira nadražen nervni sistem i izuzetno povoljno deluje u slučaju nesanice. Takođe, matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek kada su u pitanju organi za varenje – protiv nadimanja, odnosno kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva i želudačnih tegoba, kao i povraćanja na nervnoj bazi.  

Kamilica (Matricaria chamomilla) deluje na opuštanje organizma u slučaju nervne napetosti i obezbeđuje bolji san. Takođe, deluje i na digestivne probleme – pre svega sprečava nastanak gorušice i mučninu, a smanjuje i konstipaciju (zatvor).

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: