fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Obiman književni fond u dve zgrade

Sombor - biblioteka

Utemeljitelj Gradske biblioteke u Somboru, Karlo Bijelicki (1813-1878), osnovao je sa svojim prijateljima u prvoj polovini 19. veka Udruženje za osnivanje javne opštinske biblioteke u Somboru. Od carskog i kraljevskog srpsko – banatskog namesništva u Temišvaru, Udruženje je tražilo odobrenje za osnivanje biblioteke.

Nema podataka o tome gde je bila smeštena biblioteka Čitalačkog kružoka, kao i biblioteka Udruženja do dobijanja prostorija. Zna se da je do 1920. godine, neprekidno bila smeštena u Gradskoj kući i da se posle Drugog svetskog rata, tačnije pedesetih godina prošlog veka, preselila u zgradu nekadašnje Mađarske čitaonice. U zgradi neposredno pored Grašalkovićeve palate, danas se nalazi Dečije odeljenje Gradske biblioteke, kao i uprava. Za 20 godina Bijelicki je uspeo da osnuje fond od 23.000 knjiga.

Zbog sve većeg književnog fonda, Odeljenje biblioteke za odrasle smešta se na Glavnu ulicu broj 11 po iseljenju Narodne banke. Gradnju jednospratnice u stilu neorenesanse 1877. godine finansirala je Somborska štedionica. Narodne knjižnice i čitaonice, kao i njihovi ogranci, pripojeni su 1963. godine, a dogradnjom zgrade na tri nivoa, od 1988. godine, biblioteka dobija novi prostor. Novim zakonom o bibliotekarstvu 1994. godine postala je matična biblioteka Zapadnobačkog okruga.

Somborska biblioteka „Karlo Bijelicki“ danas sadrži preko 340.000 knjiga, najviše na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku, mnoštvo novina i časopisa, stare retke zbirke, naučne knjige… „Katalog rariteta somborske biblioteke“, koji je sastavio Ivan Kovač, štampan je 1979. godine i sadrži 297 svezaka. Najstarija knjiga je „Minej praznični sobornik“ (Zbornik Božidara Vukovića) štampan je 1538. godine u Veneciji.

Biblioteka je podeljena na:

  • Matičnu službu,
  • Centar za digitalizaciju,
  • Naučno odeljenje,
  • Pozajmno odeljenje,
  • Zavičajno odeljenje,
  • Dečije odeljenje.

Zgrada na Trgu cara Lazara broj 3, kao i u ulici Kralja Petra I broj 11 vode se, u okviru prostorne kluturno-istorijske celine „Istorijsko jezgro Sombora – Venac“, kao zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja.

Tagovi:
Pročitajte još: