Planirate RAZVOD? Evo kako da pripremite dete na razdvajanje

Ako su do sada i mama i tata učestvovali u vaspitanju, onda se nova stvarnost možda pretvoriti u šok za dete. Odrasli bi stoga trebalo da ulože sve napore kako bi odvojenost imala najmanji uticaj na detetovu psihu.

Iako će odluka o raskidu verovatno uticati na celu porodicu, vredi znati šta učiniti kako bi se dete pripremilo za ovaj proces i pomogli mu da prođe kroz njega što bezbolnije.Pre nego što se razvedete … ili kako razgovarati sa detetom o razdvajanju?

Pre nego što roditelji kažu svom detetu da se rastaju, trebalo bi da se pripreme za to … To znači da dete ne bi trebalo da bude svedok svađa tokom kojih roditelji navode razloge razdvajanja u burnoj atmosferi.

Najbolje je da sve zajedničke odluke jednoglasno objavimo kao i promene koje čekaju čitavu porodicu nakon razvoda. Naravno, najbolje je ako se roditelji slažu u dogovoru – zahvaljujući tome moguće je sve probleme dogovoriti mirno, bez nepotrebne napetosti.

dete, tuga, plač

Foto: Profimedia/ilustracija

Najvažnija pitanja uključuju određivanje sa kim će dete živeti i koliko često će viđati drugog roditelja. Nažalost, roditelji se ne mogu uvek složiti saglasno.

Ponekad je taj proces vrlo buran – tamo gde preovladavaju emocije, najbolje je pokušati da komunicirate sa trećim licima. U ovoj situaciji, vredno je razmisliti o uspostavljanju svih pitanja uz pomoć porodičnog posrednika, koji će pomoći u razvijanju gore pomenutih pitanja.

Najvažnija stvar je, međutim, dobrobit deteta, pa bi roditeljski prioritet trebalo da bude spasiti dete od nepotrebnog stresa i napetosti. Ono što supružnici koji se razvode definitivno treba da izbegavaju su vrisak i svađe kod kuće, dok  je dete često pasivni slušalac.

Preuzeto: telegraf.rs