Prirodno protiv stomačnog gripa

Stomačni grip (medicinski: virusni gastroenteritis), jedno je od najneprijatnijih virusnih oboljenja. Jednog trenutka vam je dobro, narednog trčite u toalet. Evo koja prirodna sredstva vam mogu pomoći da ga ublažite.

Stomačni grip, striktno govoreći, nije uopšte grip. Izaziva ga potpuno druga vrsta virusa od one koja izaziva grip – tzv. norovirus. Simptomi se koncentrišu u stomaku. Prate ga proliv, mučnina, povraćanje, grčevi, a ponekad i temperatura. Simptomi mogu da budu blagi, ali i gotovo nepodnošljivi. Obično sam prođe za dva-tri dana, ali se u retkim slučajevima može vući i po 10 dana.

Antibiotici i farmaceutski lekovi neće biti skoro ni od kakve pomoći. Ima, međutim, nekih drugih stvari koje mogu da pomognu da lakše i brže pregurate ovo neprijatno stanje.

Odmarajte se. Mada ovo zvuči kao savet tipa “to zna i moja baba” – najprirodniji i najefikasniji lek za stomačni grip, i većinu drugih virusnih oboljenja, jeste da odmarate organizam i spavate što više možete. U snu se organizam oporavlja brže i efikasnije.
Nemojte uopšte da jedete. Posebno ako povraćate, nemojte uopšte da jedete ništa. Olakšajte svom stomaku da se sam oporavi. Nećete umreti ako ne budete jeli nekoliko sati, pa čak ni ceo dan.
Grejte stomak. Stavite na stomak zagrejan peškir ili termofor. Toplota podstiče prirodne mehanizme isceljenje tela i ublažava grčeve.
Obavezno pijte vodu. Jedna od najopasnijih posledica stomačnog gripa je dehidracija. Iako možda osećate da vam stomak ne prima nikakvu hranu ni tečnost, ipak je preporučljiv unos vode/tečnosti. Ali, morate je piti veoma postepeno i pomalo – na gutljaje.
Guckajte fiziološki rastvor. Bilo da imate proliv ili povraćate, time gubite elektrolite iz tela. Nabavite u najbližoj apoteci fiziološki rastvor, i pijte po pola kašičice na svakih pola sata – sat. Ovaj rastvor, koji se obično koristi za infuzije, ne samo da će sprečiti da dehidrirate, nego i na neki način povoljno deluje na stomak i ublažava proliv i mučninu.
Pirinčana voda. Ovo je takođe odličan napitak, pun elektrolita. Dobijate ga kad prokuvate pirinač, pa ocedite vodu u kojoj se kuvao. Ostavite vodu da se prohladi, pa pijte u malim gutljajima. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet utvrdilo je da pirinčana vode pomaže bebama koje imaju proliv čak bolje od fiziološkog rastvora.
Banane i tost. U određenom trenutku, kad vam stomak bude bolje, verovatno ćete osetiti glad. Ali, morate biti veoma oprezni. Lekari preporučuju da u akutnoj fazi jedete samo tri stvari: kuvani pirinač, tost i banane. Pri tome, banane treba da budu potpuno zrele (one sa braon tačkicama po kori), jer se one daleko lakše vare od nezrelih. Bogate su kalijumom, koji se gubi sa povraćanjem i prolivom.
Kad ogladnite, jedite oprezno. Kad vam bude znatno bolje i stvarno osećate da ste ogladneli, opet nije preporučljivo da jedete sve. Pre svega, povrće i voće konzumirajte isključivo kuvano ili pečeno. Na primer, umesto svežih, jedite pečene jabuke. Tvrdo kuvano jaje, ako možete da ga podnesete, brzo će vam vratiti energiju.
Pijte jogurt i kefir. Kad imate stomačni virus, mlečni proizvodi se obično ne preporučuju. Ipak, kefir i probiotski jogurt u malim količinama i kad vam prođe akutna faza jesu preporučljivi, zato što sadrže probiotske kulture koje vraćaju digestivni sistem u ravnotežu.
Dodajte đumbir u čaj. Đumbir snažno deluje protv mučnine. Možete da pijete čaj od đumbira, ili da dodate malo đumbira u prahu u čaj od nane ili kamilice, ali pijte ga postepeno i oprezno, po nekoliko gutljaja.
Skuvajte čaj od nane i žalfije. Ova dva dobro poznata čaja se i preporučuju u slučaju stomačnih tegoba, pa su dobar izbor i kad se oporavljate od stomačnog gripa. Ali, nemojte ih sladiti.  
Uzimajte probiotike. Kad vam već bude malo bolje, možete uzeti nekoliko puta kapsule kvalitetnih probiotika, da obnovite crevnu floru i brže dovedete organe za varenje u red. Ne deluju sve vrste probiotika isto, pa se konsultujte sa apotekarom koja vrsta probiotika je najpreporučljivija za stomačni grip.

Preuzeto: Zdravahrana.com