Roditeljski strahovi: Šta da radim, moje dete još nije prohodalo?

Bebe obično naprave prve korake između 9. i 12. meseca života, ali je sasvim normalno i ukoliko dete to uradi nešto kasnije.

Tokom prve godine dete postepeno razvija koordinaciju, kao i mišiće i telo. Ono uči da sedi, da puzi i da se kotrlja. Mnoga deca počinju da hodaju još sa devet meseci, ali je nakon toga veoma važno da postignu sigurnost i balans. Neka deca čak ne prohodaju do 16 ili 17. meseca, što je takođe u granicama normale.

Ukoliko je vašoj bebi trebalo nešto duže da nauči da se prevrće ili da puzi, verovatno će joj trebati i par nedelja više da nauči da hoda.

Najvažnije je da pratite razvoj njenih veština – sve dok vaše dete konstantno uči nove stvari, nema potrebe da brinete u kom periodu će sve da savlada.

Ali, ako dete nije prohodalo do 18. meseca, obratite se lekaru kako bi on procenio njegove govorne i psihomotorne sposobnosti. Ali ukoliko to bude kasnije, bilo bi dobro da odete kod pedijatra, koji vas može uputiti i na dalje preglede ili vam preporučiti specijalan program.