fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

U susret 140 godišnjici Narodnog pozorišta Sombor

Narodno pozorište

Narodno pozorište u Somboru izgrađeno je 1882. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od velikog značaja. Zgrada na Trgu Koste Trifkovića podignuta je u duhu klasicizma po projektu arhitekte Adolfa Vajte.

Interesantno je da su nedavno pronađeni originalni planovi izgradnje somborskog teatra, za koje se dugo verovalo da su izgubljeni. Istoričar umetnosti, Bojan Kojčić, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, poklonio ih je u junu ove godine Gradskom muzeju Sombor. Dozvolu za to, dala mu je ćerka novosadskog advokata Đorđa Tabakovića, u čijem koferu su, nakon njegove smrti, pronađeni originalni planovi.

Na osnovu odluke Gradskog veća, za konzervaciju i uramljivanje planova, iz budžeta izdvojeno je 300.000 dinara, a građani će moći da ih pogledaju na izložbi koja će biti upriličena na obeležavanju 140. godišnjice postojanja pozorišta.

Prva predstava pod nazivom “Rang es mod”, Jožefa Sigetija, izvedena je 25. novembra 1882. godine. Grad nije imao svoj pozorišni ansambl, pa je objekat ustupao gostujućim srpskim i mađarskim trupama, kao i novosadskom i beogradskom pozorištu.

Renoviranja unutrašnjosti zdanja i sale, počela su u prvoj deceniji dvadesetog veka, a krajem sedamdesetih godina dodato je drugo krilo i objekat je dobio simetričan izgled. Prvi profesionalni gradski pozorišni ansambl nastao je iz Diletantskog pozorišta osnovanog posle Drugog svetskog rata, a prva predstava Stalnog profesionalnog pozorišta “Palton Krečet”, ruskog pisca Aleksandra Kornječuka, izvedena je 1946. godine. Nakon šest godina, 1952. godine, Stalno profesionalno pozorište prerasta u Narodno pozorište.

Vremenom je somborsko pozorište postajalo sve poznatije po odličnoj glumačkoj ekipi, repertoaru i najistaknutijim rediteljima, koji su rado dolazili u Sombor i režirali mnoge predstave.

Svojevrsnom manifestacijom, Pozorišnim maratonom, od 1993. godine, završava se svaka pozorišna sezona. Predstave gostujućih pozorišta, pozorišnih grupa i studenata Dramskog fakulteta, smenjuju se tri dana i tri noći, a ovaj Festival, jedinstven u Srbiji, završava se predstavom Narodnog pozorišta Sombor, premijerno izvedenoj prethodne sezone.

Tokom 30. Pozorišnog maratona održanog u junu ove godine, somborski teatar ugostio je preko 3.500 posetilaca. Prošle godine, Dan pozorišta obeležen je premijerom predstave “Kaštel u jezeru” Nine Plavanjac, u režiji Marjana Nećaka.

Tagovi:
Pročitajte još: