Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ukoliko imate običaj da spavate manje od pet sati, mogli biste ozbiljno da ugrozite zdravlje organizma

Zevanje

Kakav vam je san? Da li redovno odspavate minimum pet-šest sati ili kasno ležete, a rano ustajete? Ukoliko je tako, mogli biste ozbiljno da ugrozite zdravlje svog organizma.

Svi znamo da je redovan san izuzetno važan za zdravlje i da je bitno da odmorimo i dobro se naspavamo. Međutim, mnogi od nas, nažalost, o tome ne vode računa.

Tempo života je takav da jednostavno mnogi od nas nemaju vremena da se posvete zdravom načinu života. Posao, obaveze, porodica, prijatelji… i dok sve obavite ne budete ni svesni koliko je sati.

Najnovija naučna studija je pokazala da, ukoliko spavate manje od pet sati, zdravlje organizma možete da ugrozite čak za 15 posto.

U prevodu, veza kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja.

Mozak i ostatak organizma, kada je čovek budan, za međusobnu “komunikaciju”, odnosno slanje informacija od nervnog do imunog i drugih sistema, koriste hemijske supstance poznate kao neurotransmiteri.

U održavanju zaliha neurotransmitera na optimalnom nivou pomaže spavanje. Međutim, kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš san, telo proizvodi manje neurotransmitera, a to za posledicu ima to da mnoge telesne funkcije, uključujući i imuni sistem, ne rade najbolje.

Organizam, dok čovek spava, proizvodi više belih krvnih zrnaca i citokina – ćelija imunog sistema koje deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Loš san, samim tim, može da prouzrokuje njihovu smanjenu proizvodnju, a to utiče na opadanje imuniteta.

Istraživači upozoravaju i da nedostatak sna neku osobu čini podložnijom čak i običnoj prehladi.

Tagovi:
Pročitajte još: